Chci hrát za japonské torpédoborce – co vás čeká?


Lodě Japonska

Wows_flag_Japan.png

Protože je Japonsko ostrovním národem, Císařské Japonské Námořnictvo (IJN) zaujímalo vždy čelní místo nezi japonskými armádami. Vyznačovalo se vývojem pokročilých technologií, kvalitní stavbou lodí a dokonalým námořním uměním. Japonci také hledali a ochotně přejímali cizí nápady: od přizpůsobení cizích technologií po otevření hranic, až po časté výměny vojenského materiálu s námořnictva Holandska, Francie, Británie a USA – mnoho námořníků studovalo na jejich námořních akademiích a nemálo lodí bylo vyrobeno v jejich docích. Na začátku 2. sv. války bylo IJN jedním z mála, které mělo plně přizpůsobené námořní letectvo a jediným námořnictvem s pokročilými torpédy. Historicky dosáhlo IJN mnoha ohromujících úspěchů a technologických inovací – velký úspěch v Rusko-Japonské a První Čínsko-Japonské válce, v bitvě u Tsušimy, potopení HMS Prince of Wales a HMS Repulse, vůbec první účelně postavená letadlová loď na světě, smrtící torpedo Typ 93 „Dlouhé kopí“ – a zadané třídy křižníků a torpédoborců, které, ač byly starší než jejich protějšky, zůstaly po celou válku nejmocnějšími loděmi své třídy napříč všemi národy.


Nicméně některé omyly a pochybení během války vedly k jejich téměř úplnému zničení námořnictvem USN. Chyby návrhu – typicky následkem natěsnání co nejvíce zbraní do omezeného výtlaku – znamenaly, že některé lodě byly příliš těžké a nestabilní. Zatímco koncentrace letectva do jedné, soudržné síly bylo stejně efektivní jako revoluční, letadlové lodě byly nedostatečně chráněny před protiútoky následkem absence radaru, chybné konstrukce a rozmístění protiletadlových zbraní, stejně jako neefektivního systému řízení palby. Překvapivý útok 7. prosince 1941 na Pearl Harbor byl sice taktickým vítězstvím, ale zároveň strategickou chybou, protože přivedl do války národ, který – ač ze začátku nepřipravený a neochotný válčit – měl téměř nevyčerpatelné zdroje a neomezené výrobní kapacity. Navíc jen málo nebo žádné z podpůrných zařízení v Pearl Harboru (námořní opravny, sklady paliva, logistická infrastruktura) čelily útoku, což umožnilo USA rychle se vzpamatovat a podniknout odvetný úder z hlavní základny v Pacifiku. Naopak Japonci neměli dostatečné kapacity aby včas nahradili ztráty. Byli silně závislí na dovozu, což bylo také jednou z hlavních motivací pro jejich roztahovačné úmysly. Jejich nechráněné námořní linky spolu s podfinancováním protiponorkového a protileteckého zbrojení umožnily US námořnictvu Japonsko vyhladovět a podmanit si je.

Japonské lodi mají sklon k mnoha variacím v konstrukci – lodě různých úrovní mají znatelně odlišné chování, což je důsledek neustálého testování vlivu nových konstrukcí a postupů, které IJN provádělo. Mohou se pyšnit kvalitnějšími torpédy, přesnými a dalekonosnými děly s velkým poškozením, mimořádným maskováním a obratností. Na druhou stranu trpí podřadnou odolností a špatnou protileteckou obranou. Jejich herní styl je velmi podobný doktríně „rozhodných bitev“ kterou IJN rádo využívalo: udeřit rychle a tvrdě, s přesností, na důležité a/nebo dostupné cíle, zároveň s vědomím, že všechny utržené rány budou bolestné.


Torpédoborce

Styl hry

Japonské torpédoborce se spoléhají na schopnost zůstat nespozorovány a závisí na dokonalém využití torpéd – technologický strom je rozdělen po Isokaze na V. úrovni na 2 větve: jednu zaměřenou na torpéda a druhou na děla.

Fubuki, torpédoborec úrovně VITorpédová řada tíhne k slabým, pomalu se otáčejícím dělům, které se téměř nevyplatí využívat, pokud zrovna náhodou nemíří na nepřítele. A i pak bývá výhodnější nestřílet a zachovat si maskování. Problémy s maskováním jsou umocněny vlastnostmi doplňku Generátor kouře(

Zatímco je aktivní, generuje kouř, blokující výhled spojencům i nepřátelům.

), který má u japonských torpédoborců méně použití a kratší trvání, což dává kapitánům menší šanci uniknout ze svízelné situace. Naštěstí, od úrovně IX jsou jejich hodnoty maskování nadprůměrné a Shimakaze má nejlepší hodnoty na X. úrovni. Jejich torpéda jsou nejlepší na všech úrovních (udělují nejvyšší poškození a mají největší dosah), což jim umožňuje útočit na nepřátelské lodě z bezpečné vzdálenosti. Od lodi Yūgumo na IX. úrovni začínají být efektivnější i jejich děla a kapitán může volit ze 3 druhů torpéd: vysokorychlostní (až 76 uzlů) s krátkým dosahem a průměrným odhalením; s dlouhým dosahem při nízké rychlosti (i když – rychlost je stále slušných 60 uzlů) a s velkou vzdáleností odhalení; a konečně střední varianta s průměrnou rychlostí a lepším dosahem i odhalením (i když je stále lze detekovat snadněji než torpéda ostatních národů). Nabízí se tak několik různých způsobů hraní, což udržuje nepřátele v nejistotě, s jakým nepřítelem se utkávají. Navíc v kombinaci s velitelskou schopností zrychlení torpéd mohou být „krátká“ torpéda smrtící – nepřítel téměř nemá šanci vyhnout se torpédům s rychlostí 81 uzlů. Nicméně, zatímco mají tato torpéda stále dlouhý dosah a velkou rychlost, mají také nejdelší vzdálenost odhalení. 

Akizuki, torpédoborec úrovně VIIIDělová řada není jen napodobeninou amerických torpédoborců. Některé schopnosti lodí zaměřených na torpéda jsou vylepšeny, což zlepšuje jejich všestrannost zatímco většina vlastností charakteristických pro japonské torpédoborce zůstává zachována. Nicméně všechna tato vylepšení jsou implementována postupně, kapitáni mohou spatřit rozdíly jakmile dosáhnou na Shiratsuyu a Akizuki na VII. a VIII. úrovni. Mají upraveno otáčení věží, jejich děla střílí rychleji (rychlost projektilu a poškození jsou většinou stejné) a mají pokročilejší AA výzbroj. Překvapivě mají do úrovně VIII lepší maskování, než linie zaměřená na torpéda a obě linie mají přístup ke stejným torpédům. Dělová linie má však k dispozici zlepšenou verzi spotřebního doplňku Posilovač dobíjení torpéd (

Po použití je výrazně zkrácen čas nabíjení torpéd.

) a od Akizuki používají torpédoborce japonská 100mm děla se zlepšenou průbojností HE granátů, které dokáží v základu probít pancíř tloušťky 25mm. Při použití velitelské schopnosti Zpožděná roznětka HE granátu dokáží tato děla prostřelit 32mm pancíř na přídi a plátování většiny bitevních lodí či křižníků vyšších úrovní. Harugumo je typickým příkladem IJN dělového torpédoborce, pálíc obrovské množství projektilů na všechny strany. Naneštěstí jsou tyto lodě vybaveny menším počtem torpédometů s delší dobou nabíjení a jejich pohyblivost patří k nejhorším mezi všemi torpédoborci ve hře kvůli nízké rychlosti, špatné manévrovatelnosti a nedostatečnému zrychlení. Ke všemu ještě musíme od VIII. úrovně vzít v úvahu jejich velké rozměry a špatné maskování.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments