Námořní legendy: Yamato

Japonská bitevní loď Yamato je jednou z nejslavnějších lodí historie. Dokonce i lidé neznalí námořní historie o ní slyšeli. Kombinace velkolepého vzhledu a největších děl, která kdy byla na loď namontována, k ní přitáhla velkou pozornost.

Ve World of Warships to byl jeden z prvních přidaných herních modelů lodí. Kvalita práce našich výtvarníků se každým rokem zlepšuje a ve spojení s tím se také zvyšuje věrnost našich modelů. Proto jsme se rozhodli pro obnovení herního modelu lodě  X Yamato, a v našem novém videu uslyšíte o obtížích, kterým jsme čelili a jak jsme je vyřešili.

Na začátku jsme plánovali vytvořit model na základě sesterské lodi naší Yamato –  IX Musashi – která se vloni ve hře objevila jako prémiová bitevní loď. Tato bitevní loď byla vytvořena v souladu se současnými požadavky hry a její tvorba také pomohla při opětovném vytváření lodě Yamato. Nahrazení všech objektů na palubě lodě Yamato byl snadný úkol – byly umístěny podobným způsobem jako ty na Musashi: děla, prvky jejího systému řízení palby atd. Ale kontrast mezi starým trupem a novými detaily byl příliš velký. Nakonec jsme se rozhodli, že Yamato pozvedneme na úplně nový standard a jako základ také použijeme naši práci na Musashi.

Herní verze lodě Yamato představuje její finální podobu s maximálním možným arzenálem protiletadlových děl. Hlavním problémem bylo, že neexistují tovární výkresy nebo podrobný technický popis lodě. Sporná je i otázka přesné výzbroje lodi. Navíc kromě leteckých fotografií pořízených americkými letadly přelétávajícími nad hořící lodí a několika fotografií paluby, na které se námořníci fotografovali před vyplutím na svou poslední plavbu, neexistují žádné další obrázky. V prvním případě je kvalita fotografií nízká a v druhém případě je většina snímků obsazena lidmi, takže sotva vidíte loď za nimi.

Museli jsme využít jiné zdroje: byly nalezeny výsledky různých výzkumných projektů a reprodukce různého stupně přesnosti, jako je model v muzeu v Kure. Veškeré důvěryhodné zdroje jsou samozřejmě v japonštině a reprodukce jsou plné nesrovnalostí.

Přetrvávající teoretická konstrukce trupu je v rozporu se skutečností: nevypadá jako trup na obrázku, zejména co se týká přídě a zádě. Existují nákresy konkrétních detailů, ale ty jsou příliš zkreslené a kvůli svému stáří a špatnému stavu neodpovídají jeden druhému. Například nákresy nástaveb byly užitečné, ale neukazovaly, kde přesně byly tyto nástavby na trupu umístěny.

Ve výsledku museli inženýři World of Warships najít řešení nezávisle. Například snímky byly obnoveny překrytím několika nákresů a jejich zarovnáním přes nejvíce zničené sekce. Ve výsledku vyšlo všechno poměrně dobře a jsme si celkem jistí, že silueta lodě Yamato vcelku přesně kopíruje originál.

Při určování obecných tvarů a struktur také pomohly obrázky jejího vraku na mořském dně. Hlubokomořské fotografování však bohužel neposkytuje detailnější obrázky a loď je navíc vážně poškozená.

Dalším užitečným zdrojem byly fotografie pořízené americkými bombardéry. Ty nám pomohly odhalit, že na rozdíl od Musashi byly na lodi Yamato uvolněné kotevní řetězy. Také se potvrdily některé informace z písemných memoárů: před poslední plavbou byl z lodě Yamato skutečně odstraněn stěžeň pyramidového tvaru pro záďový jeřáb na letadla, ke kterému byl připevněn oblouk antény.

A nakonec nám s pátráním po chybách na modelu pomohla znalost principů japonské filosofie, podle které symetrie znamená smrt a asymetrie život. Pokud se přesně uprostřed lodě nacházel detail, který byl tím pádem symetrický, byl zapotřebí bližší pohled na to, zda jeho umístění odpovídalo skutečnosti.

Týmu se podařilo udržet nejen obecnou autenticitu, ale také autenticitu v menších detailech, jako je uspořádání dveří, ventilace a bočních průzorů. Pro Yamato jsme, s ohledem na její různé úpravy, vytvořili nové a detailnější modely výzbroje.

Poté, co byl model bitevní lodě dokončen, jsme zjistili, že počet polygonů výrazně překročil limit. V zájmu výkonu museli výtvarníci během několika dnů model a výzbroj optimalizovat, ale přitom zachovat vizuální složku netknutou.

Nyní můžeme hrdě prohlásit, že model lodi Yamato ve World of Warships je ten nejautentičtější a nejkvalitnější ze všech modelů postavených v kterékoliv virtuální loděnici.

Už jste tuto neuvěřitelně krásnou loď vyzkoumali?

Yamato
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments