Naučte se střílet do správných míst, správnou municí.

Určitě jsou mezi vámi ti, kdo neustále používají pouze explozivní (HE) granáty, zatímco jiní se zase jako klíště drží průbojných (AP) granátů. Ani jeden typ ale není účinný ve všech situacích. Ve hře World of Warships jsou dva druhy granátů a je výhodné používat oba

Takže, explozivní nebo průbojné? Explozivní granáty (HE) dokáží snadno poškodit nástavbu lodi (všechno, co se nachází na palubě lodi kromě dělových věží) a způsobit požár. Když se vám podaří zapálit loď, nejenže jí bude postupně ubývat výdrž, ale také zajistíte, že její kapitán zpanikaří, takže nebude moct pořádně plnit své povinnosti na bojišti. Hořící letadlové lodi například nemohou vypouštět ani přijímat své letky. Pomocí explozivních granátů vždy způsobíte nějaké poškození, ale bude to stačit na dostatečně rychlé potopení lodi?

Průbojné granáty slouží ke zničení těch nejdůležitějších a nejlépe chráněných modulů uvnitř lodi. Pomocí průbojných granátů můžete dokonce zničit loď jediným výstřelem, a to zasažením jejích muničních skladů. Je tu ale jisté riziko: průbojný granát může zcela projít pancířem, případně loď vůbec nepoškodí. Teď si asi říkáte, proč tedy nepoužívat pořád explozivní granáty.

Chcete-li efektivněji používat různé druhy munice, dodržujte následující rady:

  • Když používáte průbojné granáty, miřte na nástavbu nebo muniční sklady. Není to snadné a budete potřebovat trochu štěstí, ale nepřátelskou loď můžete takto velmi rychle zničit.
  • Explozivní granáty používejte při soubojích s lehce pancéřovanými loděmi, například torpédoborci a lehkými křižníky. Explozivní granáty spíše způsobí poškození, protože granáty velké ráže pravděpodobně projdou lehkým pancířem a vybouchnou mimo ni. Této mechanice se říká „průstřel“ a kapitáni bitevních lodí to znají velmi dobře.
  • Jestliže vaše průbojné granáty způsobují pouze malé poškození nebo pokud se zřetelně odrážejí od trupu lodi, znamená to, že vaše děla nejsou dostatečně silná k probití pancíře. V takovém případě přepněte na explozivní granáty. Když zasáhnou cíl, nejenže určitě způsobí nějaké to poškození, ale zároveň mohou vyřadit různé moduly a způsobit požár lodi.
  • Jestliže je k vám nepřátelská loď otočena přídí nebo zádí, její nástavba se špatně zasahuje, takže doporučujeme používat explozivní granáty a střílet na konstrukce na palubě.

Pancíř a moduly. Takže kam mířit?

Pancíř chrání loď před potopením do hloubek moře, ale není rozložen zcela rovnoměrně. Obvykle je nejvíce chráněnou částí lodi její nástavba. To je střední část lodi, která ukrývá nejdůležitější součásti a moduly, ale také muniční sklady a kriticky důležité součásti děl hlavní baterie. Právě při střelbě průbojnými granáty se vyplatí vědět, kde má nepřítel ta nejslabší místa.

Nástavba (motor a muniční sklady)

Nástavba je místo, které ukrývá ty nejdůležitější moduly a stroje a které je obvykle chráněno tím nejsilnějším pancířem. Jestliže se vám podaří probít tento pancíř a zasáhnout strojovnu, loď zcela ztratí rychlost a stane se snadným cílem. Zároveň platí, že stačí jeden přesný zásah do muničních skladů a nepřítel bude buď bez munice, nebo dokonce vybouchne.

Záď (kormidelní ústrojí)

Poškodíte-li kormidelní ústrojí, nepřátelská loď nebude schopna změnit kurz a vyhýbat se palbě. Jestliže poškodíte kormidelní ústrojí během manévru nepřátelské lodě, zasekne se jí kormidlo a bude bezmocně kroužit dokola, zatímco vy ji budete snadno zasypávat granáty.

Nástavba a dělové věže

Většina těchto modulů (ale také protiletadlová děla a torpédomety) je umístěna přímo na palubě, takže jsou zranitelné dělostřeleckou palbou. Poškodíte-li nebo zničíte-li je pomocí explozivních granátů, oslabíte tím nepřítele, který bude při útoku daleko méně efektivní.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments