Rozbor herní taktiky: Jak potopit loď

Říká se, že zničit sofistikovanou techniku je ve skutečnosti jednodušší, než ji postavit, a válečné lodě nejsou žádnou výjimkou. Které střely je vhodné použít a kam střílet, chcete-li vidět svého protivníka potápět se dříve, než se potopíte sami? To vše naleznete níže…

1 cíl, 3 cesty

I když se to tak může zdát, námořní boj není ve skutečnosti příliš komplikovaný. Všechno to povídání o strategii a taktice má význam pouze do vypálení prvních výstřelů a zasažení lodí. Potom jdou všechny pravděpodobnosti stranou a je dobré znát, jak co nejrychleji, nebo alespoň nejspolehlivěji, potopit loď protivníka. Ještě jsme vás nezačali nudit? Dobře! Konec teorie a pojďme se podívat na tři způsoby, kterými můžete poslat nepřátelského kapitána zpět do přístavu.

       Prostřelte ji!

Když si nejste jistí, jednoduše zasypte nepřítele průbojnými střelami a doufejte, že některé proniknou trupem a způsobí poškození vnitřních prostor a modulů. Ale to není vše – musíte také ve skutečnosti mířit na části lodi, kde mohou střely zasáhnout něco více než jen vzduch. Musíte střílet na citadelu – prostřední oblast lodi ukrývající ty nejdůležitější části, například motorovou místnost, kotelnu a zásobníky. Zasažení motoru nebo kotelny zastaví loď, zasažení (a proražení) zásobníků s municí způsobí její výbuch. A právě to přeci chcete.

Nevýhodou tohoto přístupu je, že proražení nejsilnějšího pancíře, kterým je obvykle citadela chráněna, není zrovna nejjednodušší. Také je nutné vzít v úvahu vzdálenost, úhel útoku a ráži dělostřeleckých granátů. Ale o tom si povíme někdy jindy…

   Zapalte ji!

Máte rádi vůni pečínky? Pak budete na svého protivníka s nadšením střílet explozivními (HE) střelami. Výhodou tohoto přístupu je, že nemusíte tak moc mířit a až tak moc nesejde na tom, kam se trefíte. Stačí když zasáhnete palubu a cokoliv co je nad ní nebo na ní. Nástavby, dělové věže nebo vyvíječe kouře – všechno moc pěkně hoří a v některých případech významně snižuje bojové schopnosti nepřátelské lodi. Hořící letadlové lodě nemohou například vypouštět letadla z paluby nebo je přijímat. A na velitele bitevních lodí zase dobře zafunguje psychologická válka vedená ohněm.

  Potopte ji!

Možná si říkáte, že to je tedy opravdu rada nad zlato, ale nenechte se odradit a čtěte dál. Pokud se vám podaří prorazit trup lodi pod čarou ponoru, pravděpodobně se potopí. Nejspolehlivějším způsobem jsou torpéda. Nejenže bude nepřátelská loď ztrácet body výdrže, ale také se významně zpomalí. V námořním boji, kde je obratnost klíčová, toto pravděpodobně zajistí nepříteli rychlou cestu zpět do přístavu.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments