Špatné rady – tohle s torpédoborci rozhodně nedělejte

Torpédoborce jsou jako komáři se sbíječkami: nízká výdrž a slabé pancéřování, ale neuvěřitelná manévrovatelnost a dostatek torpéd na vychýlení menšího měsíce z oběžné dráhy. Pokud se dokážete vyhnout nepřátelské palbě, soupeři z vás budou opravdu nešťastní. Nebude asi žádné překvapení, že v bitvách ve World of Warships nepřežívají torpédoborce dlouho. Pokud se chcete stát legendárním kapitánem torpédoborce, musíte si vyslechnout opravdu všechny špatné rady!

Špatná rada: Držte se v bezpečí ve druhé linii za svou flotilou a palte torpéda nazdařbůh ve směru, kde by mohl být nepřítel.

Tohle opravdu nedělejte! Nedokážeme ani dostatečně zdůraznit, jak je tato špatná rada důležitá. Nevypouštějte torpéda až do chvíle, kdy jste si naprosto jistí, že netrefíte nikoho ze spojenců. Zaprvé neexistuje důvod vypustit torpéda dřív, než se nepřítel ocitne v účinném dosahu (vzdálenost, na jakou můžete trefit a poškodit nepřátelské plavidlo)!
Při nejlepším se neškodně potopí nějaký ten kilometr od nepřítele a oznámí mu, že jste poblíž, protože kde jsou torpéda, jsou taky torpédoborce. V nejhorším případě si do nich najede někdo ze spojenců zabraný do přestřelky s nepřítelem, který se pak smíchy popadá za kormidlo a odplouvá do západu slunce.
A zadruhé – tohle je opravdu důležité, takže si to pořádně zapiště za uši – přátelská torpéda neexistují! Existují pouze ta velmi nebezpečná, která ničí a potápí cokoliv na potkání. Takže si raději počkejte!

Špatná rada: Torpédoborce jsou nejrychlejší, proto by měly jako první obsadit příslušné body a utkat se s nepřítelem, který by je chtěl sebrat!

S takovou logikou se nedá nesouhlasit, že? No, částečně to pravda je. Torpédoborce jsou opravdu nejrychlejšími plavidly ve hře (ačkoli jim zdatně konkurují některé křižníky) a ve většině situací skutečně představují nejlepšího kandidáta na předvoj, ALE (a je to pořádně velké ALE) neměly by do boje příliš spěchat. Potopený torpédoborec žádné poškození nezpůsobí. Pustit se do boje s nepřítelem bez podpory je celkem jistá cesta přímo ke dnu. Primárním cílem by v každém zápase mělo být přežití až do konce a přitom pomáhat všemi možnými způsoby k vítězství.
Torpédoborce jsou z několika důvodů dobrými průzkumníky. Zaprvé, torpédoborce lze odhalit obtížněji než jiné druhy plavidel. Toho musíte využít! Odhalitelnost (dosah nalezení lodí či letadlem) si najděte ve statistikách dané lodi v přístavu. Zadruhé, torpédoborce jsou malé a dokáží kličkovat jako nikdo jiný (vzpomínáte na přirovnání ke komárům?). To znamená, že mohou vyrazit do neznámého prostředí či na otevřenou hladinu a přitom mají stále slušnou šanci, že se vyhnou nepřátelské palbě. Zatřetí, kouř! Ano, až budete potřebovat, kouřová clona skryje vás i spojence.
Jednou z nejlepších věcí, co můžete udělat, je rychle poskytnout podporu spojencům, kteří jsou pod velkým nepřátelským tlakem. Máte dostatečný výkon i poloměr otáčení k tomu, abyste posílili oslabené křídlo o pár sektorů dál. Vždycky sledujte, kde by vás mohlo být potřeba nejvíc.

Špatná rada: Na hlavní děla můžete rovnou zapomenout, soustřeďte se jen na torpéda.

Hmmm, ne tak docela… Ačkoli většinu poškození opravdu zajistí ničivé salvy torpéd, je důležité využívat i děla. A nezapomínejte, že výbušné granáty mohou způsobovat požár a ničit moduly. HE granáty jsou zhoubou letadlových lodí. Hořící paluba znamená, že jejich letadla nemohou vzlétnout ani přistát.
Na druhou stranu, japonské torpédoborce spoléhají na torpéda o dost víc než jejich americké protějšky, takže opravdu musíte vědět, co děláte. Také nezapomínejte, že pokud vystřelíte, odhalí vás na větší vzdálenost, než kdybyste to neudělali. Těžká rozhodnutí…!

Špatná rada: Hej, máte protiletadlové zbraně! Čas namířit je na ta protivná letadla!

Ne. Prostě ne. Vážně, vypněte je stisknutím klávesy P. Pokud se k vám neblíží bombardovací letka nebo se nad vámi neprohánějí opravdu otravné stíhačky, které hlásí vaši polohu nepříteli, měli byste jako první vypnout svou protiletadlovou obranu. Její zvuk jen prozrazuje nepříteli vaši přesnou polohu a všichni víme, že prozrazený torpédoborec je na nejlepší cestě ke dnu.

Špatná rada: Před vypálením torpéd se dostaňte co nejblíž.

Tak teď zase druhý extrém. Kdepak. To si určitě rozmyslete. Dostat se příliš blízko je vynikající způsob, jak se nechat potopit. Ostatní typy plavidel mají sekundární výzbroj, která vás na krátkou vzdálenost doslova rozseká na maděru. Nemluvě o tom, že kličkování ztrácí na účinnosti. Ano, možná bude jednodušší trefit cíl, ale nejspíš skončí i vaše služba. Nebo se její konec přinejmenším o hodně přiblíží.
Chytrý kapitán torpédoborce vyhledává příležitosti, kdy je těžké se útoku torpédy vyhnout, třeba v úzkém prostoru mezi ostrovy. Podívejte se na obrázek níže:
Na vyšších úrovních, zvlášť u japonských torpédoborců, nebo pokud vás kryje kouřová clona, dostřelí vaše torpéda dál, než můžete být odhaleni. To znamená, že se můžete dostat na dostřel, aniž by vás nepřítel vůbec zachytil! Ještě jednou připomínáme, že dostřel svých torpéd a odhalitelnost si můžete nastudovat v sekci statistik v přístavu.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments